Assen I overtuigend naar hoogste finalegroep NOSBO-achttallen

Na de 4½ – 3½ overwinning op Hoogeveen I rekenden we ons al rijk: drie gespeeld, drie gewonnen, en omdat Het Kasteel I vast wel zou verliezen van ESG I was plaatsing voor de hoogste finalegroep al min of meer binnen. Niets bleek echter minder waar: Het Kasteel verloor helemaal niet, maar boekte een ruime overwinning, en daarmee zaten wij ineens in de rare situatie dat we, ondanks onze 100%-score in de eerste vier ronden (in de tweede waren we vrij), alsnog de hoogste finalegroep mis konden lopen als wij ook van Het Kasteel zouden verliezen… Bovendien werd de spanning nog wat opgevoerd doordat de allesbeslissende wedstrijd op verzoek van Het Kasteel in twee gedeeltes gespeeld werd: vier borden op 9 februari, de andere vier op de vastgestelde speeldatum van 16 februari.

Borden 1, 2, 3 en 5 speelden dus vooruit; drie zwartborden en één witbord voor ons. Het is alweer een week geleden dat deze partijen gespeeld werden, en dus kan ik me er niet zoveel meer van herinneren. Het werd echter een zeer succesvolle avond voor de zwartspelers, want die wisten allemaal te winnen, en dan is het maar goed dat wij aan drie van de vier borden zwart hadden! Maarten was namens ons de enige witspeler; hij kwam al snel moeilijk te staan, kon de tent niet meer droog krijgen en liep dus tegen de enige nul aan. Verder had alleen Ivo, die Geon verving, het in de opening even moeilijk, maar dat heb je in de Moderne Verdediging wel vaker, zo weet ik uit eigen ervaring 😉 Zodra hij zijn probleempjes had opgelost ging hij erop en erover en was het na iets meer dan 20 zetten al voorbij. Tycho en Henry wonnen volgens mij allebei een strakke pot, en daarmee bracht Tycho zijn score in deze competitie op 4 uit 4! Na vier partijen een 3 – 1 voorsprong, nog slechts één bordpuntje nodig!

Gisteravond werden de overige vier partijen dus gespeeld, en al snel zag het er uitstekend uit toen Sophie al na 10 zetten een vol stuk mocht incasseren. Secuur doorspelen was nog wel vereist vanwege de aanwezigheid van ongelijke lopers, maar nadat alle zwarte tegenkansen waren bedwongen dwong Sophie dameruil en promotie af. Dat was ruim voldoende voor haar tegenstander om de witte vlag te hijsen, en daarmee was ons vierde bordpunt, en het benodigde matchpunt voor groepswinst binnen!
Brian, Mattias en Gerard mochten daarna de score een nog mooier aanzien geven. Brian kwam uitstekend uit de opening, kreeg een gedekte vrijpion op d6, won een stuk en nam vervolgens de zwarte koning onder vuur. Dat kon niet lang goed gaan, en dus was de 5 – 1 een feit. Gerard speelde weer eens geheel in eigen stijl, en dat pakte goed uit; hij won een pion, niet veel later gevolgd door een kleine kwaliteit in de vorm van twee lopers tegen een toren. De lopers bleken veel sterker dan de toren, en toen de witte konong helemaal naar binnen mocht lopen was het pleit beslecht: 6 – 1! Mattias had het als enige gisteravond lastig, en zijn partij leek in remise te verzanden, totdat dit gebeurde:

Zo hebben we, na de moeizaam verlopen eerste drie wedstrijden, alsnog een dikke overwinning te pakken, en mogen we het in de hoogste finalegroep gaan opnemen tegen Groninger Combinatie I en II, SISSA I en Lewenborg I! Hoogeveen I heeft zich uit onze groep als tweede geplaatst voor de hoogste finalegroep, en ons onderlinge resultaat telt ook mee voor de finalegroep, dus we beginnen alvast met twee matchpunten en 4½ bordpunten. De indeling is nog niet bekend, maar die zal vast niet lang op zich laten wachten!

Uitslagen

UPDATE: de indeling van de tweede fase is gepubliceerd; zie de teampagina voor details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.