Assen I begint tweede fase NOSBO-achttallen met overwinning

Assen I was weliswaar oppermachtig in zijn eerste-fase-groep van de achttallencompetitie, maar zal het een stuk lastiger krijgen in de tweede fase, nu de sterkste achtallen mogen uitmaken wie het NOSBO-kampioenschap op zijn naam zal schrijven. De wedstrijd van gisteravond (8 maart) was daarvoor een goede opwarmer: thuis tegen Lewenborg, op papier de zwakste van de vier tegenstanders die we nog krijgen. De ratingverschillen waren echter op vrijwel alle borden niet groot, en het werd dan ook wederom een spannende avond!

Twee partijen waren vrij snel uit en leverden een tussenstand van 1 – 1 op door een aanvalsoverwinning van Tycho (die daarmee zijn score op 5 uit 5 bracht!) en een kansloze nederlaag van invaller Sybrand, die zijn eerste NOSBO-wedstrijd sinds een jaar speelde. Veel woorden hoeven we niet vuil te maken aan beide partijen lijkt me.
Helaas kwamen we daarna op achterstand, omdat Mattias in gelijke stelling te veel wilde; hij dacht met een dubbel pionoffer een stuk te winnen, maar dat feest ging niet door, en toen stond hij dus gewoon twee pionnen achter. Dat werd uiteindelijk vijf tegen nul pionnen; Mattias kreeg er nog drie terug, maar de resterende twee konden niet meer gestopt worden, en dus was de tweede nul voor ons een feit.
Geon bracht de stand weer in evenwicht. Zijn kansen over de g-lijn bleken stukken effectiever dan het witte spel door het centrum, een een penning van de witte dame stelde het resultaat en de 2 – 2 vast.
Maarten tekende daarna op het eerste bord voor de eerste remise van de avond. Hij had een pion meer, maar ook een kapotte koningsstelling, en toen zijn tegenstander een stuk offerde voor eeuwig schaak zag Maarten, na vier externe nederlagen op rij, geen reden om de puntendeling uit de weg te gaan. Hopelijk is daarmee voor hem het herstel weer ingezet!
De resterende partijen werden allemaal in de tijdnoodfase beslist, te beginnen met dit eindspel dat Henry op het bord had gekregen:

De matchpunten werden binnengetikt door Jaël, die net als Sybrand zijn eerste NOSBO-wedstrijd van het seizoen speelde. Hij koos met twee vrije pluspionnen meer in een toreneindspel niet de handigste manier om te winnen, maar waarschijnlijk is het volle punt nooit echt in gevaar geweest
Als laatste mocht Sophie nog een halfje aan de score toevoegen, en dat was absoluut een bonus-halfje. Nadat ze in een goede stelling op torenruil was ingegaan bleken haar centrumpionnen wel erg zwak, en 10 zetten nadat de torens waren verdwenen waren er ook twee witte pionnen naast het bord beland. Zwart wist zelfs een derde pion te winnen, en dat leverde deze stelling op:

We zijn dus nog altijd foutloos in de achttallencompetitie, maar vanaf nu gaan de tegenstanders steeds sterker worden, wat uiteraard ook verwacht mag worden als je in de hoogste finalegroep speelt. Groninger Combinatie I en SISSA I zullen naar mijn verwachting een maatje te groot zijn voor ons, maar er is nog één wedstrijd waarin we minimaal een matchpunt zouden moeten kunnen scoren, en laat dat nu net de volgende zijn: 4 april uit tegen Groninger Combinatie II!

Uitslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.