Prachtige prestaties Assenaren in Paardensprong-toernooi 2024!

Gisteren (9 maart) was het tijd voor één van de hoogtepunten op de noordelijke jeugdschaakkalender, namelijk het open toernooi van SC De Paardensprong. Jarenlang werd dit toernooi in het Zernike College in Haren gespeeld, maar dit jaar is het toernooi verhuisd naar het Aletta Jacobscollege in Hoogezand. Een zeer geschikte locatie, zo bleek al snel: ruime parkeergelegenheid vlak voor de deur, en een nog ruimere kantine waar alle deelnemers en begeleiders een plekje konden vinden! Het enige nadeel was misschien dat de speellokalen wel wat ver van de kantine verwijderd waren, maar aan de andere kant zorgde die scheiding natuurlijk wel voor meer rust in het speelgebied, wat de kwaliteit van de partijen alleen maar ten goede komt. Naast een Topgroep met 18 deelnemers, maar helaas geen Asser vertegenwoordiging, was er uiteraard ook weer een Open groep met meer dan 100 deelnemers, met onder hen 5 Assenaren!

Wessel en Stijn hadden helaas hun toernooi niet en kwamen niet verder dan 3 en 4½ punten uit hun 8 partijen. Stijn mocht wel als excuus aanvoeren dat het een wat onrustige week is geweest in huize Faber, wat zijn concentratie waarschijnlijk niet bepaald heeft geholpen… Wessel had een erg ongelukkige loting waarbij hij bijna iedere keer óf een veel zwakkere, óf een (veel) sterkere tegenstander trof, en in de laatste ronde was de tank duidelijk leeg en liet hij zich zomaar mat zetten. Hij ging echter niet met lege handen naar huis, want met de schaakpuzzels (acht mat-in-twee-problemen) wist hij een prijsje te veroveren! De eerlijkheid gebiedt mij wel te vermelden dat hij enige hulp heeft gehad van een Asser begeleider 😉
(Overigens wilde het toeval dat de heren in de vijfde ronde uitgerekend tegen elkaar werden ingedeeld; Stijn won wel, maar zeker niet vanzelf!)

Het eerste hoogtepunt voor de club was het prachtige debuut van Bas. Hij is nog geen twee maanden lid van de club en heeft pas drie keer meegedaan op vrijdagavond, maar hij heeft ook in recordtijd Stap 2 doorgewerkt, dus het talent is aanwezig! Vooraf had ik verwacht dat twee of drie punten een leuke score zou zijn, maar het werd vele malen mooier. Al in de tweede ronde mocht Bas zijn eerste volle punt incasseren; daar voegde hij in de vierde ronde een tweede aan toe, en in de laatste drie ronden was hij helemaal losgekomen en won hij alle drie de partijen, wat een geweldige eindscore van 5 uit 8 opleverde! Dat was weliswaar niet voldoende voor een prijs, maar zo’n prestatie in je allereerste toernooi met de klok is sowieso iets om trots op te zijn. Ga zo door Bas!

De echte hoogtepunten waren uiteraard de twee prijzen die mee terug naar Assen gingen, te beginnen met Tydo, die ook in zijn tweede ‘echte’ toernooi liet zien helemaal op dit podium thuis te horen. Alleen in de derde en vijfde ronde ging het mis, maar de rest van zijn partijen won hij overtuigend, en met 6 uit 8 eindigde hij op een gedeelde zevende plaats algemeen. Die plaats werd door maar liefst acht spelers gedeeld, waaronder drie in de D-categorie (waar Tydo ook bij hoorde), wat al aangeeft dat de verschillen in de top gisteren zeer klein waren! Die drie mochten de derde, vierde en vijfde prijs in hun categorie verdelen; voor Tydo werd het op weerstandpunten de vijfde prijs!

Het beste Asser resultaat van de dag werd echter (hoe kan het bijna ook anders) door Andrii behaald. Hij begon met 3 uit 3, verloor daarna weliswaar van één van de vele Duitse deelnemers (27 in totaal in de Open groep!), maar daarna pakte hij de draad weer op met wederom drie overwinningen op rij. In de zevende ronde had hij pech toen zijn stelling met een loper meer uitmondde in het beruchte eindspel met de verkeerde loper, waardoor hij in remise moest berusten, maar met nog een overtuigende overwinning in de laatste ronde eindigde Andrii op 6½ uit 8, waarmee hij op een ongedeelde zesde plaats algemeen eindigde. Een half puntje achter de vijf spelers die als gedeeld eerste eindigden, en een halfje meer dan de groep van 8 die ik zojuist noemde, maar belangrijker was dat het voldoende was voor de tweede prijs in de D-categorie!

Wederom een zeer succesvolle dag voor de club dus, en niet onbelangrijk is dat er weer nieuwe talenten opstaan! Volgende week vindt alweer het volgende jeugdtoernooi plaats, namelijk het Grand-Prix-toernooi van SC Emmen. Of ik daarnaartoe ga weet ik nog niet, maar Wessel doet in ieder geval wel mee, dus de club is er sowieso bij!

Eindstand
Resultaten: AndriiTydoBasStijnWessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.