Assen laat Groningen 4 glippen

      Geen reacties op Assen laat Groningen 4 glippen

Na een teleurstellend verlies tegen Roden begon het eerste team van Assen vol goede moed aan de tweede wedstrijd in de promotieklasse tegen Groningen 4.

Vroeg in de avond scoorde Frank van der Werff zijn eerste welverdiende halfje op het voor hem hoogste nivo tegen Jaap Ham, die voorafgaand aan de partij stevig aan Bacchus had geofferd. De na de afwikkeling ontstane eindspel was volledig in evenwicht.

Rienk Hoogeveen won in eerst instantie een pion, maar tegenstander Reno Emerencia kaapte met zwart plots met zijn loper een pion op g2 weg. De loper werd gedekt door een ijzersterk paard op f4. Toen er een zwarte dame op f3 verscheen waren de matdreigingen niet te pareren en stonden we plotseling achter.

Bij René den Dekker ging het gelijk op. Toen zijn tegenstander Peter Weide in het eindspel een randpion wegsnoepte, ging het fluks bergafwaarts en moesten we onze tweede nul incasseren.

Elmar Hommes speelde een complexe partij, waarvoor hij veel tijd nodig had. De aanval die hij over zich heen kreeg, leek hij af te kunnen slaan. Via een ondoorzichtige manoeuvre werd Elmar plotseling matgezet door Koen Haveman en stonden we met 0,5 – 3,5 achter.

Om te kunnen winnen mochten we op de overige vier borden geen steek meer laten vallen. Met een beetje goede wil moest dat ook lukken.

Pieter Tromp stond al geruime tijd erg goed. Bij een afwikkeling won hij middels een venijnig tussenschaakje een stuk. Peter Bodewes maakte zich er niet gemakkelijk vanaf en liet Pieter werken voor het punt. Pieter maakte geen fout en maakte de partij keurig af.

Aan bord vijf had Maarten Dijkstra een solide stelling. Zijn tegenstander Nico Karsdorp had veel tijd nodig en moet de laatste tien zetten in 2 minuten afwerken. Vlak na de 40ste zet maakte kon Maarten zijn opgerukte pluspion op b2 verzilveren. De inhaalrace begon zijn vruchten af te werpen.

Ivo Maris zette Hiddo Zuiderweg behoorlijk onder druk. De niet op een pion kijkende Ivo posteerde al zijn zware stukken op de koningstelling van Hiddo, die niets ander kon dan een kwaliteit geven om aan de belegering te ontsnappen. Met een kwaliteit en een half uur minder maakte Hiddo het Ivo nog knap lastig door zijn vrije c pion op te laten rukken, ondersteund door de koning. Ivo investeerde al zijn tijd om het karwei in zijn voordeel te beslissen. Na enkele wederzijdse fouten moest Ivo lijdzaam toezien dat een opgeluchte Hiddo het halfje pakte.

De strijd bij Martin van Velzen ging gelijk op. De afwikkeling naar pionneneindspel leek gunstig voor Martin. Nadat tegenstander Henk Pompstra Martin de gelegenheid gaf zijn dubbelpion te ruilen, had Martin het voordeel van de verste vrijpion. Na een kennelijke misgreep in tijdnood keerden de kansen, waarna Martin nog voor remise moest vechten.

Dit alles resulteerde in een nederlaag van 3,5 – 4,5. Over drie weken wacht Oostermoer, dat deze week nipt verloor van Roden. We zijn dus gewaarschuwd.

Sjoerd Homminga

  Assen        1842 - Groningen 4   1820 3½ - 4½
1. Pieter Tromp     1918 - Peter Bodewes  1828 1 - 0
2. Elmar Hommes     1941 - Koen Haveman   1869 0 - 1
3. Ivo Maris      1827 - Hiddo Zuiderweg 1914 ½ - ½
4. Rienk Hoogeveen   1918 - Reno Emerencia  1795 0 - 1
5. Maarten Dijkstra   1877 - Nico Karsdorp  1783 1 - 0
6. René den Dekker   1867 - Peter Weide   1882 0 - 1
7. Martin van Velzen  1807 - Henk Pompstra  1693 ½ - ½
8. Frank van der Werff 1584 - Jaap Ham     1793 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.