Assen grijpt naast NOSBO-clubtitel C

      Geen reacties op Assen grijpt naast NOSBO-clubtitel C

Na het ontbreken van Asser teams in de NOSBO-jeugdclubcompetitie van vorig jaar had ik besloten om voor dit seizoen al vroeg een team te regelen voor de C-competitie: al ik september had ik Silvia, Gerbert, Martijn en Lieke (en reserve Wim, die uiteindelijk niet meespeelde) benaderd, en gelukkig wilden ze allemaal wel meedoen. Met name de deelname van Silvia en Gerbert was zeer verheugend; ze hadden immers ook opnieuw voor hun andere club Unitas kunnen kiezen. Landelijk komen ze allebei voor het D-team van Unitas uit, waarmee ze zeer waarschijnlijk Nederlands kampioen gaan worden! Gelukkig waren ze daardoor niet verhinderd om voor ons te spelen, en dus reisden we met zijn zevenen (de jongelui, chauffeurs Ernst Leeftink en Gerard Voorintholt, en ikzelf als teamleider) op 15 januari af naar het Denksportcentrum Groningen. Helaas bleken er slechts drie teams mee te doen (alleen wij, Unitas, en een Haren/Staunton-combinatie), waarop als oplossing de teams gesplitst werden, en alle halve teams tegen beide helften van de andere teams speelden.

In de eerste ronde speelde Assen 1 (Silvia en Gerbert) tegen Haren/Staunton 1, en Assen 2 (Martijn en Lieke) nam het op tegen Unitas 1. De overwinning van Gerbert en de nederlaag van Martijn (tegen Lucas van Foreest!) had ik ingecalculeerd, maar helaas liet Silvia zich verrassen door Thomas Wigmans, nadat ze al vroeg een pion cadeau had gekregen. …Ke7 was geen verstandig idee, wist ze achteraf zelf ook wel. Lieke boekte daarentegen een zeer verrassende remise tegen Dennis van den Bergh, en daarmee kwam Dennis nog goed weg ook, want nadat hij een stuk van Lieke had ingesloten liet hij een volle toren instaan, die Lieke uiteraard met smaak oppeuzelde. Helaas liet ze daarna een zetherhaling toe, en Dennis was er als de kippen bij om het halfje te claimen. In totaal dus een half punt minder dan verwacht…

Ronde 2 bracht ons Haren/Staunton 2 (Assen 1) en Unitas 2 (Assen 2). Silvia herstelde zich goed door een overtuigende overwinning op Ewout Wempe; die speelde een Draak-opstelling, en dat moet je tegen Silvia niet doen. Ook Gerbert won, nadat hij eerst een pion had ingeleverd; hij mocht op de koningsvleugel binnenvallen, won materiaal aan de lopende band en incasseerde het punt. Martijn en Lieke bleven helaas puntloos tegen Unitas 2, waarbij ik moet opmerken dat Unitas 2 een andere speler (of beter speelster) op bord 4 had dan aangekondigd, en deze Jil David (naar verluidt nog geen jaar lid van Unitas) zou zeer verrassend opereren deze middag…

Ronde 3 leverde wedstrijden op tegen Unitas 2 (Assen 1) en Haren/Staunton 1 (Assen 2). Silvia speelde tegen Adrian Kuiper een zeer merkwaardige partij: ze verloor een pion, won daarna met mooi spel een kwaliteit, sloeg volgens de notatie een remiseaanbod af om daarna een flinke blunder te maken die haar een volle toren kostte, maar kreeg uiteindelijk weer een vol stuk terug, waarna maar tot remise besloten werd… Gerbert liep volkomen onverwacht tegen een nederlaag aan; Jil David (inderdaad een grote verrassing dit toernooi!) bleek veel gehaaider en won gewoon een strakke partij. Ook Martijn liep opnieuw tegen een nederlaag aan, maar Lieke boekte haar eerste overwinning van de dag met een prima partij. Helaas was de titelstrijd beslist; Unitas stond al te ver voor.

Er moest dus nog gespeeld worden om plaats 2, tegen Unitas 1 (Assen 1) en Haren/Staunton 2 (Assen 2). Silvia slaagde er helaas niet de figuurlijke tent droog te houden tegen Lucas (die ik overigens allesbehalve overtuigend vond spelen, maar desondanks al zijn partijen won op bord 1), maar Gerbert mocht een vol punt scoren tegen Dennis, die blijkbaar de focus helemaal kwijt was. Martijn voltooide helaas zijn dubbele korte rokade, en Lieke pakte nog een remise mee.

Het was allemaal voldoende om Haren/Staunton achter ons te houden. Ik had gedacht om de titel te kunnen strijden, maar helaas voor ons ging bij Unitas alles goed en bij ons niet. Gelukkig was de sfeer er na afloop bij de pizzeria niet minder om, zodat de dag toch nog op een leuke manier besloten werd! Nu maar hopen dat Groningen op 5 februari goed presteert op de slotdag van de Meesterklasse C; eindigen zij bij de eerste 8, dan mag er volgend seizoen waarschijnlijk een tweede NOSBO-team meedoen in de landelijke competitie.

Nog even de persoonlijke resultaten: Silvia 1,5 uit 4, Gerbert 3 uit 4, Martijn 0 uit 4 en Lieke 2 uit 4, in totaal 6,5 uit 16.

Zie ook het fotoalbum op Facebook voor een impressie van deze dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.