Wisselvallige tweede speeldag C-team

En zo werd het 4 oktober, de dag van speeldag 2 van de landelijke jeugdcompetitie! De vorige keer ging het uitstekend, en voor de derde ronde stond een op papier niet al te zware tegenstander op het programma, ingrediënten genoeg dus voor een mooie dag! Het zou een dag van opmerkelijke uitersten worden…

Ronde 3: Almere – Assen

Almere is op papier als één na laatste geplaatst, maar door een gelukkige indeling in ronde 1 (Eindhoven had zich op het laatste moment teruggetrokken, waardoor Almere het als laatste geplaatste Denk en Zet trof) en een gelijkspel in ronde 2 waren zij in ons kielzog naar de top geslopen. Ditmaal bleken ze twee andere spelers voor bord 3 en 4 mee te hebben genomen, waarvan één blijkbaar een last-minute-invaller was…
Na een kwartiertje spelen zag het er goed uit: Tycho en Jesper stonden gelijk, Vincent had al snel een stuk cadeau gekregen en Abedins tegenstander was wel erg optimistisch ten aanval getrokken. 3 – 1 was niet onrealistisch, maar…
Een half uur later was het beeld volledig omgeslagen: Abedin had de aanval van zijn tegenstander onderschat en leek snel mat te gaan, Vincent was blijkbaar niet geconcentreerd en had zijn stuk meer weer weggegeven, Jesper stond nog steeds ongeveer gelijk, maar gelukkig was Tycho zo langzamerhand bezig voordeel te verkrijgen!
Abedin ging inderdaad snel mat, 1 – 0, en bij Vincent ging het van kwaad tot erger: om niet een toren te verliezen moest hij zijn dame inleveren, en zijn tegenstandster (Kavya Raulji, meisjeskampioen van Nederland in de F-categorie) speelde het daarna prima uit. 2 – 0 voor Almere…
Tycho’s tegenstander (Daniël Kutchoukov, Nederlands kampioen in zowel de E- als de F-categorie; inderdaad, zij hadden twee kampioenen in hun team!) dacht een leuke mogelijkheid te zien, maar Tycho weerlegde het simpel en bleef twee stukken voor. 2 – 1, maar helaas was de kans op een gelijkspel inmiddels verkeken, want Jesper was na een paar slagenwisselingen in een pionneneindspel met een pion minder gekomen, en toen zijn tegenstander remise aanbood zag ik geen reden dat te weigeren. Onze eerste nederlaag was dus een feit…

  Almere C1      948 - Assen C1 1135 2½ - 1½ (* = jeugdrating)
1. Daniel Kutchoukov  1140 - Tycho  1428 0 - 1
2. Jeroen van den Berg 1045 - Jesper  966  ½ - ½
3. Kavya Raulji    659 - Vincent 1012 1 - 0
4. Milan Khorram    405* - Abedin  1121* 1 - 0

Ronde 4: Assen – De Toren Arnhem

Verliezen, en dan ook nog even in de middagronde een sterke tegenstander krijgen, hoeveel pech kun je hebben? Hoe anders zou het lopen…
Nu zag het er na een kwartier niet goed uit: Tycho en Abedin stonden nog ongeveer gelijk, maar Jesper liet …Pg4 toe waarna f2 niet goed meer te dekken was, en Vincent had zelfs een hele toren weggegeven via de simpele dubbele aanval Dd5 (mat op f7 en Ta8). Daar stond bij Vincent wel tegenover dat hij als tegenprestatie op f2 mocht binnenkomen met zijn dame, waarna de witte koning op d1 moest plaatsnemen, terwijl de dame nog altijd verdwaald was op a8, dus er waren nog kansen!
Een half uur later was de boel wederom omgedraaid: Tycho was helaas in een gemeen trucje getrapt dat hem materiaal kostte, maar Jesper had zich goed terug weten te knokken (al stond hij nog steeds een pion achter), Vincent had inmiddels serieuze kansen gekregen, en Abedin stond ook prima (nadat zijn tegenstander materiaalwinst had gemist, dat wel), Zouden we deze dan wel gaan winnen?
En inderdaad, Vincent opende de score met een overwinning! Zijn tegenstandster had verzuimd de dame van f2 weg te jagen en werd met …Lg4+ en mat in 2 geconfronteerd. Helaas was het niet lang daarna weer gelijk, want Tycho kon mat niet voorkomen, 1 – 1. Abedin stond inmiddels met twee verbonden vrijpionnen glad gewonnen, en Jesper had nog steeds een pion minder maar had wel de betere stelling…
Abedin mocht zelfs matzetten, 2 – 1 voor dus! Nog maar een halfje nodig dus, en dat kwam er ook: net toen Abedin zijn partij wilde laten zien kwam Jesper vertellen dat het remise was geworden! Dat hij even daarvoor zelfs de winst had gemist mocht de pret niet drukken: we waren twee zeer belangrijke, en bepaald niet verwachte matchpunten rijker!

  Assen C1 1135 - De Toren Arnhem C1 1456 2½ - 1½
1. Tycho  1428 - Geert van Hoorn  1777 0 - 1
2. Jesper  966  - Rembrandt Bruil  1415 ½ - ½
3. Vincent 1012 - Willeke Knottnerus 1385 1 - 0
4. Abedin  1121* - Robert Koprinkov  1248 1 - 0

Iedereen scoorde dus deze dag 50%, en wat nog gekker is: Vincent en Abedin verloren van zwakkere spelers en wonnen van sterkere. Een dag van opmerkelijke uitersten! In de stand blijken we slechts één plaats te zijn gezakt (van 4 naar 5), dus met nog twee speeldagen te gaan staan we er nog altijd prima voor. De volgende speeldag is pas over 5 weken (8 november); dan is naar alle waarschijnlijkheid Hardenberg onze eerste tegenstander. Opnieuw zwaar dus, maar niets is onmogelijk!

En gelukkig hebben we ook de foto’s nog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.