Revanche op Hardenberg

      Geen reacties op Revanche op Hardenberg

Verslag: Sjoerd

De afgelopen zes jaar werd driemaal verloren van Hardenberg. Onze reputatie dit jaar van “revanche” zou eigenlijk ook van toepassing moeten worden op het vierde treffen.

Met de opstelling werd beoogd om punten te pakken op de laagste borden en op de hoogste borden de schade beperkt te houden. Dat pakte uiteindelijk iets anders uit.

Al snel kwam Rieks zich melden met een remiseaanbod van Johan Offinga. Normaal gesproken had de teamleider verzocht om door te spelen, maar een vervelende hoofdpijn van Rieks gaf de doorslag om het aanbod te accepteren.

Frank speelde met zwart tegen Caroline Slingerland. Frank rocheerde kort, Caroline lang en was eerder met haar aanval. Een blunder in Frank zijn verdediging maakte een eind aan zijn ambities. Soms zit het tegen.

Totale held van de middag werd Gertjan. Op bord 2 moest hij opboksen tegen kopman Bram Klapwijk, die ruim 300 ratingpunten meer heeft. Bram investeerde erg veel tijd in de complexe partij. Rond zet 25 sloeg de vlam in de pan.

Even later moest Ludger Höllmann het hoofd buigen tegen Elmar. Ook aan dit bord investeerde Hardenberg veel tijd, wat uiteindelijk fataal werd. Elmar knalde er een stevig in met een verpletterende aanval.

Elmar Hommes – Ludger Höllmann na 35… Kg7

De torens van Elmar kunnen het eenvoudig afmaken derhalve 1 – 0. De partij naspelen is zeer de moeite waard.

Arjan was hard aan het werk tegen Richard Hendriks, maar kwam er niet doorheen. Een eindspel met verschillende kleuren lopers is vaak remise en dus ook hier.

Maarten speelde sinds lang weer op het eerste bord. Daar trof hij Peter Mijnheer, die niet onverdienstelijk schaakt. Maarten gaf geen krimp, speelde een stevige partij, hield het keurig droog en pakte met zwart een zeer welkom en nuttig halfje. Zijn commentaar:
“De opening verliep rustig, maar in het middenspel kreeg mijn tegenstander voordeel na een pionoffer dat ik beter niet aan had kunnen nemen. Hierna volgde een schijnoffer waarna Mijnheer over het hoofdzag dat ie een kwaliteit kon winnen. Uiteindelijk bleef ik een kleine kwaliteit voor maar kon Mijnheer met zettenherhaling remise afdwingen.”

Pieter kwam in de opening tegen Arie van Wageningen niet lekker te staan na zet negen van wit:

Arie van Wageningen – Pieter Tromp na 9. Dd6

Wit is goed ontwikkeld en verhindert met zijn laatste zet zwart zijn rokade. Pieter moest alle zeilen bijzetten om te ontsnappen aan bovenstaand houtgreep. Dat lukte, maar niet zonder een eventuele zetherhaling. Uiteraard had wit daar geen zin in. In het middenspel wist Pieter het evenwicht te herstellen en in tijdnood schroefde hij langzaam maar zeker de duimschroeven aan en wist een winnend eindspel af te dwingen.

Slotstelling na 53… Ld3

Met zijn volgende zet 54… Le4 bouwt Pieter een brug, zodat zijn koning naar e3 kan en de pion kan promoveren.

Met de overwinning van Pieter waren de 4½ punt binnen en kon Tycho daar nog een halfje tegen Jan van der Veen aan toe voegen. Tycho was als laatste nog een pion achterstand aan het verdedigen. Dat deed hij met verve. Zijn tegenstander had rond half zes nog slechts 2 minuten om een winnend plan te bedenken en na veel zwoegen bleek hij daar toch nog toe in staat.

  Assen        2016 - Qonnected Hardenberg 2074 4½ - 3½
1. Maarten Dijkstra  2062 - Peter Mijnheer    2100 ½ - ½
2. Gertjan Haan    1894 - Bram Klapwijk    2211 1 - 0
3. Tycho Bruggink   1866 - Jan van der Veen   2029 0 - 1
4. Elmar Hommes    2068 - Ludger Höllmann   2125 1 - 0
5. Frank van der Werff 1982 - Caroline Slingerland 2024 0 - 1
6. Rieks Taal     2104 - Johan Offringa    2032 ½ - ½
7. Pieter Tromp    2101 - Arie van Wageningen 2027 1 - 0
8. Arjan Dwarshuis   2049 - Richard Hendriks   2048 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.