Opnieuw hoofdprijzen voor Assenaren in Chess Festival Groningen!

De traditie van schaken in de kerstvakantie werd ook de afgelopen twee weken weer hooggehouden, evenals de traditie van veel Assenaren onder de deelnemers: één in de A-groep, zes in de gecombineerde B/C-groep, twee in de vierkampen, vijf in de Compactgroepen, en ook nog twee in het Grand-Prix-toernooi. Bij elkaar 16 deelnemers van onze vereniging dus, en ook deze keer deden ze het weer uitstekend!

Grand-Prix-toernooi

We beginnen weer met het Grand-Prix-toernooi, want daar ging net als twee jaar geleden de toernooioverwinning mee terug naar Assen! Léon verloor in de A-groep één partij en speelde een keer remise, waarna hij het beslissingsvluggertje wist te winnen. Klasse! Ook Noël viel in de prijzen; hij behaalde in groep C 4½ uit 6 en eindigde daarmee als gedeeld tweede. Helaas weet ik niet hoe zijn barrage is afgelopen…

Overigens hebben we er sinds dit toernooi weer een nieuw jeugdlid bij! Serana Tunyluhulima schreef met 6 uit 7 de G-groep op haar naam en wilde daarna wel meedoen aan het PJK, dat komend weekeinde op het programma staat. Ze was echter nog geen KNSB-lid, en dus is dat een paar dagen geleden geregeld. Welkom bij de club!

Open A

Ivo was weer eens ouderwets op dreef. Hij verloor helaas van beide GM’s en de IM die hij trof, maar de rest werd gewonnen, en dus was het eindresultaat 6 uit 9 en een gedeelde vijfde plaats, en dus een prijs!

Open B/C

Ook ditmaal werden de B- en de C-groep samengevoegd, omdat er te weinig aanmeldingen voor de C-groep waren. Laten we de ranglijst in omgekeerde volgorde bij langs gaan:

Lukas wist in de eerste vier ronden nog anderhalf punt te verzamelen, maar na de rustdag wilde niets meer lukken en gingen vier partijen op rij verloren, waarna Lukas de laatste ronde maar liet voor wat die was… Nanning deed het omgekeerde: met 1 uit 5 begonnen, en daarna nog sterk teruggekomen met drie punten uit de laatste vier partijen. Paul zal zich meer van zijn toernooi hebben voorgesteld: twee overwinningen, twee nederlagen en maar liefst vijf remises, waarvan enkele binnen een uur beklonken waren… Kenneth miste de eerste ronde, scoorde daarna 2½ uit 3, verloor na de rustdag twee keer, maar eindigde sterk met 3 uit 3, in totaal dus 5½ uit 9.

Dan hebben we nog twee Assenaren over in deze groep, en die heb ik om een speciale reden voor het laatst bewaard: zij slaagden er namelijk in gezamenlijk deze groep op hun naam te schrijven! Pieter begon als een speer met 4 uit 4 (al kwam hij goed weg toen zijn tegenstander in ronde 2 een totale remisestelling nog wist te vergooien), had daarna een vrije ronde opgenomen op tweede Kerstdag, waarna hij in ronde 6 de favoriet in een spannende pot wist te verslaan! Helaas verloor hij in ronde 7, maar de laatste twee partijen wist hij weer te winnen. Gertjan begon daarentegen slecht door te verliezen van een jeugdtalent met rating 1566, maar stond daarna alleen in ronde 5 nog een halfje af. Vooral zijn eindschot was indrukwekkend: drie overwinningen op 2000+ op een rij! 7½ uit 9 dus voor beiden, een prachtige score in een lang niet misselijk veld. Klasse gespeeld allebei!

Vierkampen

Rieks mocht uitkomen in de hoogste vierkamp en behaalde precies één nederlaag, één remise en één overwinning, in die volgorde welteverstaan. Jaël deed het beter, al moet gezegd dat hij wat mij betreft ook wel wat hoger had mogen worden ingedeeld dan de één na laagste groep: twee overwinningen en een remise, en daarmee de eerste prijs!

Compact

Dit jaar waren er behoorlijk wat minder aanmeldingen voor de Compactgroepen dan afgelopen jaren: rond de 120, waar normaal gesproken 160 het gemiddelde is. Desondanks hield de organisatie vast aan 40 deelnemers per groep, en dat had met name in de laagste groep grote ratingverschillen tot gevolg: de hoogste rating was 1600+, de laagste nog geen 500…

In de hoogste groep geen Assenaren, wel één in de B-groep: Jan B. wisselde na een vrije eerste ronde twee overwinningen met twee nederlagen af en eindigde dus precies op 50%.

De laagste groep was ditmaal dus de C-groep, waar helaas in tegenstelling tot vorige jaren geen prijzen werden behaald. Abedin kwam nog het dichtst bij: na een start van 3½ uit 4 was remise voldoende voor een prijs, maar helaas verloor Abedin en bleek hij net buiten de top vijf te zijn gevallen… Lyne begon ook goed met 2 uit 2, maar verloor daarna twee keer. Gelukkig wist ze haar laatste partij te winnen en eindigde zo alsnog boven de 50%. Vincent kwam ook op 3 uit 5 uit; hij begon met 1 uit 3 en won zijn laatste twee partijen. Tenslotte deed ook Petra ditmaal eens mee, en met haar ging het steeds beter: na twee nederlagen volgden twee remises en een overwinning in de slotronde. 2 uit 5 dus, lang niet slecht wat mij betreft!

Een mooie verzameling prijzen dus, een mooie manier om afscheid te nemen van 2018! Voor de jeugd komen de eerste toernooien van 2019 er komend weekeinde al weer aan: Lyne gaat zich in Spijkenisse proberen te plaatsen voor het NK C-meisjes (ook dit jaar weer in Van der Valk!), en in Groningen wordt het PJK gespeeld!

Toernooisite
Eindstanden: Open AOpen B/CVierkamp AVierkamp JCompact BCompact C
Verslag en eindstanden Grand Prix (NOSBO)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.