Op naar de 10!

      Geen reacties op Op naar de 10!

door Tjapko Struik

Op papier niet favoriet, maar met theoretische kampioenskansen in het vizier en dus met een gevoel onoverwinnelijkheid, reisden we af naar Soest. Om dit gevoel nog wat aan te sterken, speelden we met vier man handicapschaak tegen de 11-jarige Magnus Carlsen. Een briljante app. Gebaseerd op het resultaat, gaan we dit de volgende ronde wederom doen in de auto. Wellicht tegen de 10-jarige Magnus, is mijn advies. Om gezichtsverlies te voorkomen, schakelen we snel over naar de echte partijen van deze ronde. Op bord volgorde werden de volgende punten en halfjes binnen geharkt.

Rieks creëerde heel snel een sterk veld midden op het bord voor zijn tegenstander. Zijn eigen ontwikkeling ging echter vrij snel, hij speelde om het sterke veld heen en stond in het vroege middenspel al zeer comfortabel. Rieks zag zelf ook geen reden om hier later in de partij van af te wijken en incasseerde het volle punt. Minder regelmatig was de overwinning van Ivo. Met zwart gaf hij in de Benoni twee extra tempi aan zijn tegenstander. De compensatie was dat Ivo snel g5 kon spelen. Deze pion verloor hij vervolgens. Niet veel later wist hij zijn tegenstander te verwarren met een incorrect dameoffer, waardoor Ivo zich met een monsterscore van 7 uit 8 voorlopig topscoorder van Assen mag noemen.

Elmar moest voor minder bij het kruisje tekenen. Gezien de stelling waar hij tegenaan keek, mag hij echter zijn vuistjes dichtknijpen met een halfje. Hij rokeerde met een fianchetto, ogenschijnlijk veilig. Tien zetten later was helaas de h-lijn open en moest hij zijn fianchetto-loper opgeven voor een paard. Ondekbaar mat was dichtbij, maar de wind waaide over er werd afgewikkeld naar remise. De exacte details van het slot heb ik gemist, maar ‘onverdiend’ vat het eindresultaat voldoende accuraat samen. Een meer evenwichtige partij werd door Arjan afgeleverd. In een siciliaan kwam hij met zetverwisseling in een klassieke scheveninger terecht, zoals ik ze zelf ook graag speel. Het centrum werd gebroken en dan is het meestal een kwestie van 15 zetten lang niet mat gaan en dan het eindspel winnen. Dat eindspel kwam er ook, maar net iets minder gunstig dan de openingsboekjes voorschrijven. Het was vanuit het toeschouwers oog nog even vechten, maar het halve punt werd netjes binnengesleept.

Zelf moest ik even op gang komen. De opening kende ik slecht en de gambietpion moest ik al snel weer teruggeven. Saai is het echter nooit geweest voor beide zijden, maar mijn tegenstander bracht op een ongelukkig moment zijn laatste stuk in een het spel, waardoor ik een belangrijke centrumpion won. Het was nog even voorzichtig doorspelen, maar ik bleef de controle houden en net voor de tijdcontrole stortte zijn stelling in. Naast mij speelde Pieter een wel erg extreem gambiet. Twee pionnen in een stelling zonder dames is wel veel. Hij hield echter voldoende druk en won een pion terug, waarna hij een in ongelijk lopereindspel zelf nog kleine kansjes kreeg. Genoeg voor een overwinning leek het niet en een remise was uiteindelijk het hoogst haalbare.

Geon zette in een gesloten siciliaan de aanval rustig op. Zonder al te veel pionnen naar voren te schuiven was de dreiging niet groot, maar hij bleef constante druk uitvoeren op het centrum en ging met een stuk meer het eindspel in. Zijn tegenstander had ter compensatie wel twee gevaarlijke pionnen die al ver opgerukt waren. Er zaten ongetwijfeld kansen in voor een vol punt, maar op het het kritieke moment stonden bij op precies vier punten. Dus koos Geon als een echte teamspeler voor de veilige route en deed met een half punt een duit in de zak. Helaas moesten we ook een nederlaag bijtekenen vandaag. Maarten ging er vol voor vandaag, daar heeft het niet aan gelegen. Hij won een kwaliteit tegen een pion en moest vervolgens stevig stutten rond zijn koning. Dit lukte echter goed, maar later moest het materiaal toch weer terug en in het toreneindspel met een pion minder wist hij het net niet bij elkaar te houden.

Met 5-3 een verdienstelijke dag, mede mogelijk gemaakt door non-playing captain en tevens chauffeur Sjoerd, waardoor iedereen zich volledig op de partij kon richten. Helaas won de Groninger Combinatie ook, waardoor de kampioenskansen weliswaar theoretisch aanwezig zijn, maar niet volledig in eigen hand. De eerste telefoontjes voor uitbreiding van 8 naar 10 spelers werden ’s avonds desalniettemin toch maar gepleegd. Wij hebben alle vertrouwen in de laatste ronde!

Uitslagen ronde 8 (KNSB)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.