NK onder 12

      1 reactie op NK onder 12

Op 18 mei was het zover. Het NK onder 12 ging beginnen in Rijswijk. Uit Assen namen Nena, bij de meisjes, en Stijn, bij de jeugd, deel.
In de eerste ronde speelde Nena tegen Imara Hardeman. Nena was uit op revanche want tijdens de laatste partij tussen de dames ,die online werd gespeeld, ging het scherm van Nena in een goede stelling voor haar op zwart. (Ja papa en mama, schermtijd voor kinderen kan heel nadelige gevolgen hebben). Maar ook de wedstijd zonder schermtijd was voor Imara, die mede dankzij deze partij gedeeld 2de van Nederland is geworden. Daarom felicitaties uit Assen voor Imara, die op de Kloostertuin zat en dus ook een beetje van ons is.
In de tweede ronde verloor Nena nogmaals maar in de derde ronde sloeg ze keihard toe. Na 1 dag met 1 uit 3

Nena in actie.

Foto Harry Gielen

Stijn wist dat zijn eerste dag erg moeilijk zou worden. Hij was op schoolkamp geweest en zijn medeleerlingen hadden hem ’s nachts behoorlijk afgemat. Een schoolkamp is niet echt een goede voorbereiding voor een toernooi. Hij was als 46ste geplaatst en speelde een goede partij in de eerste ronde die hij nipt verloor. Ook de tweede en derde ronde gingen verloren.
Stijn had voor de tweede dag zich goed voorbereid.  In Duinrell maakte hij snel wat loopings in de attracties zodat zijn hersenen goed door elkaar geschud de nacht in gingen. Tijdens de 4de partij bleken de hersenen nog niet geheel hersteld en liet hij zich in gewonnen stelling pardoes mat zetten. Dat was even een lastig moment in het toernooi. Na dit drama een peptalk en het toernooi voor Stijn ging eindelijk beginnen. Een remise in de vijfde ronde om van de hatelijke nul af te komen en in de zesde ronde zwaar bevochten remise om de dag positief af te sluiten.

Stijn, diep in gedachten

Foto Harry Gielen

Ondertussen begon Nena op stoom te komen en werden er twee dames huilend naar huis gestuurd. Ze kwam met 3 uit 6 op een prachtige 50% te staan ging ze rustig slapen om de volgende dag 1 uit drie of 3 uit 3 te scoren. Andere opties waren er niet volgens Nena.
In de zevende ronde speelde Nena een Spaanse partij waarin ze materiaal won en het daarna hard afmaakte.

 

ChessQueens, The next generation.

Nena met de schaakvriendinnen: Imara, Sarah en Hannah

De achste ronde tegen Sarah Schipper uit Ten Boer dus even geen vriendinnen. Nena speelt een prima partij wint een dame en laat zich mat zetten. Dat was wel even slikken en in de negende ronde kon ze zich niet meer herstellen. Maar 4 uit 9 is een prachtig resultaat en iets waar ze trots op mag zijn.
Stijn had een wederom een voortreffelijke voorbereiding. Ditmaal in het Tikibad waar hij in een trechtervormige glijbaan als een rouletteballetje in het water eindigde. Zou dit de jackpot opleveren?
Zaterdagochtend begon Stijn en speelde een prachtige partij die hij nipt verloor. Het Tikibad had niet opgeleverd wat we er van verwacht hadden. Daarom snelde Stijn maar naar de meester die zijn partij bekeek en nog wel wat tips voor Stijn had.

Analyse met Rick Lahaye

Stijn nam de tips tot zich en speelde in de 8ste ronde remise. Het vuurwerk bewaarde hij voor de laatste partij. In een Scandinavische verdediging ging hij er met de winst vandoor.

Toch nog 2,5 uit 9. Een heerlijke afsluiting van een prachtig toernooi met speciale dank, en dat mag gezegd worden, aan Tinus, meester Knol en Rene die samen met de anderen van Notabene voor de trainingen gezorgd hebben waardoor Stijn zover is gekomen.

1 gedachte over “NK onder 12

  1. Tinus

    Mooi verslag, vader Faber! Dank ook voor de ‘speciale dank’. En nu even rust na de attracties van Duinrell – meegedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.