Prachtige prestaties Assenaren in Hoogeveen Schaaktoernooi 2023!

Na jaren van weinig tot geen vertrouwen in mijn witrepertoire heb ik eindelijk iets gevonden dat bij mij lijkt te passen, en om dat uit te testen besloot ik voor het eerst in negen jaar weer eens aan het toernooi in Hoogeveen mee te doen. Naast mij deden nog zes Assenaren mee, verdeeld over de drie groepen, en hoewel het niet met iedereen even goed ging, waren er weer wat mooie uitschieters!

Open

Ook Ivo had de stoute schoenen weer eens aangetrokken, en hij bleek zelfs als vierde geplaatst te zijn! Waarschijnlijk liggen budgetaire redenen ten grondslag aan het ontbreken van een grote groep titelhouders; er waren bijvoorbeeld ook geen matches dit jaar… Helaas bleek de grote vorm er niet te zijn en was het wisselvalligheid troef bij Ivo; mooie winstpartijen met wit werden afgewisseld met nederlagen met zwart. In de laatste twee ronden was het echter andersom: een witnederlaag (vanuit gewonnen stelling…) werd gevolgd door een leuke aanvalsoverwinning met zwart. In totaal dus vier keer winst en vier keer verlies; tel daar een bye op woensdagochtend (op woensdag speelden de open groep en de middagamateurs twee partijen; de ochtendamateurs hadden daarentegen een rustdag) en er blijft niet meer dan 4½ uit 9 staan. Laten we hopen dat volgende week de vorm weer terug is bij Ivo!

Amateurs

Voor het eerst sinds 2019 was er, naast de gebruikelijke ochtendgroep, ook weer een aparte middaggroep voor de amateurs, nadat die de vorige twee keer min of meer was samengevoegd met de open groep. Er waren zelfs enkele spelers die aan beide amateurgroepen meededen (en zelfs één die in de ochtendgroep en het open toernooi meedeed!), en Geon was één van hen. In de ochtendgroep won hij na een remise in de eerste ronde vier keer op rij, maar verloor zijn laatste twee partijen en eindigde daardoor als gedeeld zesde, wat nog net een prijsje betekende. In de middaggroep bleef hij daarentegen ongeslagen (met af en toe een dosis geluk, dat wel), maar speelde wel vijf keer remise naast zijn vier overwinningen. Dat betekende in totaal 6½ punt en een ongedeelde vierde prijs in de pocket!

Ochtend

In de ochtendgroep deden naast Geon nog twee Assenaren mee. Zij kwamen niet in de buurt van de prijzen, maar boekten wel mooie resultaten: Waheeb maakte in de tweede ronde de uiteindelijke groepswinnaar een halfje afhandig, en Henry hield in dezelfde ronde een 2000-plusser op remise! Beiden bleven uiteindelijk op precies 50% steken; Waheeb scoorde met 3½ uit 7 ongeveer volgens zijn rating, Henry boekte daarentegen met 2½ uit 5 (hij liet de laatste twee ronden voor wat die waren) wat ratingwinst. Toch lang niet slecht lijkt me!

Middag

De grootste successen vielen daarentegen bij de Amateurs Middag te vieren, want naast Geon vielen nog twee Assenaren in de prijzen! De grootste graai in de prijzenpot werd door Léon gedaan, en ik durf te zeggen dat hij het beste toernooi van zijn leven speelde. Hij begon moeizaam met een remise met wit, maar scoorde daarna 4½ uit 5, en vanaf de vijfde ronde mocht hij zelfs op de liveborden (die in de derde ronde ook bij de Amateurs Middag werden geIntroduceerd) aantreden! In de zevende ronde ging het nog even mis, maar met twee toch wel overtuigende zwartoverwinningen veroverde Léon een prachtige gedeelde tweede plaats! Op tiebreak-score werd het een derde prijs, maar daar malen we niet om. Nogmaals van harte gefeliciteerd Léon!

Ook ikzelf slaagde erin een prijs(je) te veroveren, en als ik niet in de laatste ronde een gewonnen stelling nog had weggegeven, was ik, en niet mijn tegenstander, degene geweest die de tweede plaats met Léon had gedeeld! Om eerlijk te zijn had ik na drie ronden totaal niet verwacht nog om de prijzen te kunnen spelen; na een moeizame overwinning in de eerste ronde (als laatste klaar!) verloor ik meteen mijn eerste witpartij, en stond ik in de derde ronde een halfje af omdat ik met een stuk meer, maar een gecompliceerde stelling op het bord, niet verder durfde te spelen. Daarna brak mijn glorieperiode echter aan met drie overwinningen op rij, waardoor ik met 4½ uit 6 ineens in de subtop was aangeland, en in de laatste drie ronden mocht ik ook op de liveborden aantreden! Mijn eerste live-partij sinds 7 jaar (toen ik met Assen 1 tegen Caïssa-Eenhoorn speelde) werd ook meteen een succes, want ik leverde een positioneel meesterwerk af, al zeg ik het zelf!

Aan mijn prestaties in de laatste twee ronden wil ik daarentegen zo weinig mogelijk woorden vuil maken. Dat is ook niet echt nodig, want beide partijen zijn online na te spelen, zodat de hele schaakwereld smakelijk kan lachen om mijn onkunde in eindspelen waarin mijn tegenstander tegenkansen heeft 😉 Die twee partijen leverden mij dus in totaal slechts een halfje op, waardoor ik in plaats van de gedroomde 6½ of zelfs 7 punten op 6 uit 9 uitkwam, wat gelukkig alsnog voldoende bleek voor een gedeelde vijfde plaats en een piepklein geldprijsje!

De enige Assenaar in de middaggroep die buiten de prijzen viel was Mattias, maar daar zal hij niet lang rouwig om zijn, heb ik zo het vermoeden. Na een moeizame start van 1 uit 3 zag hij ineens het licht en begon hij de sterren van de hemel te spelen, wat zich vertaalde in vier overwinningen op rij tegen steeds sterkere tegenstanders! In de achtste ronde mocht hij daarom zomaar ineens live spelen; helaas was dat wel tegen Léon, en die bleek nog net even een maatje te groot. Ook de laatste partij ging verloren voor Mattias, maar dat was dan weer tegen de nummer twee van de plaatsingslijst, dus dat is ook absoluut geen schande. 5 uit 9 is dus zijn eindresultaat, maar liefst 3½ punten boven verwachting, en dus mag Mattias een karrevracht aan ratingpunten bijschrijven! Ik zou zeggen: ga zo door en je mag absoluut solliciteren naar een basisplaats in Assen 2!
(Overigens heeft Mattias toegezegd zelf ook een stukje te gaan schrijven over zijn partijen. Ik kijk er nu al naar uit om dat te lezen!)

Een zeer succesvol toernooi dus voor onze vereniging, en ondanks mijn wanprestaties in de laatste twee ronden heb ik de smaak weer te pakken van het spelen met wit. Misschien dat ik dat extern ook weer eens een keertje ga doen; sowieso ben ik al van plan om ook weer over twee maanden aan het Schaakfestival mee te doen!

Toernooisite

Open: Ivo
Amateurs Ochtend: Geon, Waheeb en Henry
Amateurs Middag: Geon, Martin, Léon en Mattias

Foto’s: ochtendopen en middag

De partijen van de open groep waren live te volgen via Lichess en via Chess.com, en vanaf de derde ronde waren ook de topborden van de Amateurs Middag live te volgen via Lichess.

1 gedachte over “Prachtige prestaties Assenaren in Hoogeveen Schaaktoernooi 2023!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.