Assen 1 terug in de race

      Geen reacties op Assen 1 terug in de race

Vrijdag 12 december was een belangrijke dag voor Assen 1: de uitwedstrijd tegen het sterke SISSA 2. De afgelopen twee seizoenen wisten we niet te winnen van de Groningers, hoewel daar alle mogelijkheid voor was. Vorig jaar alleen al: 4 – 2 voor en toch 4 – 4. Daar moest nu maar eens verandering in komen…

 1. Pieter Tromp – Marten Holwerda
  Pieter probeerde het maar eens met een Franse ruilvariant en een snel c2-c4. Dat pakte niet zo goed uit: na Lg5xf6, Le7xf6 werd de pion op d4 wel erg zwak, en dat werd uiteindelijk, nadat die pion viel en zwart twee vrije centrumpionnen overhield in een toreneindspel, fataal.
 2. Eric Jan Walinga – Elmar Hommes
  Elmar leek mij wel goed uit zijn Leeuw-opening te komen, maar een tijdje later zag ik hem ineens een kwal minder hebben. Daar was wel wat compensatie voor, en die was blijkbaar zodanig dat wit voor de zekerheid (?) de dame offerde. Daarna keerden langzaam maar zeker de kansen, en toen Elmar nog een stuk erbij ging winnen hield Walinga het voor gezien.
 3. Ivo Maris – Wouter Welling
  Ivo speelde weer eens geheel in zijn eigen stijl: na een veelbelovende opening verzandde de partij in een remiseachtig eindspel, waarin Ivo te veel wilde. Hij kwam een vrije randpion achter en kon het tij niet meer keren.
 4. Carl Hoekstra – Maarten Dijkstra

 5. Sybrand Houtsma – Maarten Hemmes
  Sybrand zal zich zijn debuut in het eerste wel anders hebben voorgesteld, denk ik. Hij kwam maar matig uit de opening en besloot het op de koningsaanval te gooien. Die kwam nooit van de grond, waarna Hemmes de ongelukkige stand van de witte stukken goed uitbuitte voor stukwinst. Jammer Sybrand, volgende keer beter.
 6. Marcel Pouw – Sjoerd Homminga
  Sjoerd kwam zeer prettig uit de opening, zo te zien Nimzo-indisch met Lg5. Ook hier probeerde de witspeler het met een koningsaanval, maar Sjoerd sloeg die eenvoudig af en wikkelde af naar een gewonnen eindspel. Twee verbonden vrijpionnen waren voldoende voor het punt.
 7. Martin van Velzen – Anne van der Veen
  Ikzelf was als eerste klaar, hoewel het toen al half 11 was geweest. Mijn tegenstander speelde in het Spaans 9. … Dd7, een wat krom aandoende zet maar niet makkelijk te weerleggen. Het tegenspelen van de zwarte opzet kostte me bakken tijd, en bovendien speelde ik te subtiel, waardoor zwart zich kon bevrijden. Juist op dat moment zat het me ineens mee!

 8. Ernst Jan Pastoor – Frank van der Werff
  Over deze partij kan ik alleen opmerken dat Frank nooit in de problemen is geweest, en terecht het halfje heeft geboekt.

Eindresultaat: een zwaar bevochten 4,5 – 3,5 overwinning. Als we zo doorgaan is promotie absoluut nog mogelijk!

  SISSA 2      1871 - Assen        1837 3½ - 4½
1. Marten Holwerda  1905 - Pieter Tromp    1918 1 - 0
2. Eric Jan Walinga 1978 - Elmar Hommes    1941 0 - 1
3. Wouter Welling  1899 - Ivo Maris      1827 1 - 0
4. Carl Hoekstra   1876 - Maarten Dijkstra  1877 0 - 1
5. Maarten Hemmes  1874 - Sybrand Houtsma     1 - 0
6. Marcel Pouw    1827 - Sjoerd Homminga   1907 0 - 1
7. Anne van der Veen 1788 - Martin van Velzen  1807 0 - 1
8. Ernst Jan Pastoor 1823 - Frank van der Werff 1584 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.