Assen 1 consolideert koppositie

      Geen reacties op Assen 1 consolideert koppositie

Verslag: Ivo

Zaterdag 13 februari reisden wij vol zelfvertrouwen naar Groningen. Met nog slechts 4 rondes te gaan hadden we een gat van 3 punten gecreëerd met o.a. tegenstander Sissa 2 en niets leek ons de titel nog in de weg te staan. Echter had Sissa snode plannen om van ons te winnen en waren we op onze hoede.

Geon mocht als eerste het volle punt noteren tegen Hendrik de Groot. Na een creatieve opening stond het bord opeens in vuur en vlam, hetgeen Geon zich uiteraard altijd in thuis voelt, commentaar Geon:
“Na wat geschuif in de opening melde ik Sjoerd dat ik of een rustige zet zou doen en remise aanbieden of de beuk erin zou gooien middels een pionoffer. Sjoerd gaf de heldere instructie dat, gezien de stand op de overige borden, winnen gewenst was. Dus hoppa, pion geïnvesteerd om de vijandelijke koning in het midden te houden, stukjes erbij halen, punt.” (1-0)

Paul haalde het Konings-Indisch maar eens uit de kast tegen Jan Joris Groenewold en kreeg een interessante stelling op het bord waarin wit echter het initiatief kreeg en zwart vooral af kon wachten, dit ging uiteindelijk dan ook mis. Commentaar Paul:

Pieter kreeg tegen Lambertus van der Marel een systeem met b3 en g3 tegen, maar bleek hier een prima systeem tegen te spelen want hij kwam prima uit de opening. Door een sluwe truc wist zijn tegenstander echter een pion te winnen, waarna een eindspel met enkel torens en wat pionnen op het bord kwam. Ondanks de pion achterstand van Pieter keepte hij het vrij eenvoudig, commentaar Pieter:
“Ik kwam met zwart goed uit de opening, maar gaf toen plotseling een pion weg… Wat overbleef was een toreneindspel waarin ik een pion minder had, maar wel actievere stukken. Uiteindelijk was de activiteit voldoende om een remise toreneindspel over te houden.” (1½-1½)

Elmar en Maarten waren vervolgens redelijk snel na elkaar klaar. Maarten kreeg een interessante variant tegen, tegen Eric Jan Walinga, waar hij laatst nog een verbetering op had gevonden en kreeg dan ook een prima stelling. De zwarte koning stond vrij lang in het midden en Maarten kon hier uiteindelijk gebruik van maken.
Commentaar Maarten: “Net als een paar jaar geleden koos mijn tegenstander van Sissa 2 een bepaalde zijvariant op mijn favoriete opening. Dit keer was Eric Jan Walinga mijn tegenstander i.p.v. Bert van der Marel. Dit was erg voordelig voor mij omdat ik nu snel wist wat ik moest doen. Zwarts koning kwam in de knel maar ik kon nog niet snel een genadeslag toedienen. Net toen het een lange strijd leek te gaan worden blunderde mijn tegenstander zijn dame weg.” (2½-1½)

Elmar speelde tegen Frits Rietman en van te voren rekenden wij op een vrij regelmatige overwinning voor Elmar, aangezien hij dit seizoen uitstekend speelt. Uiteindelijk wist Elmar ook te winnen, door zijn tegenstander o.a. het raadsel ‘welke van de 4 stukken moet ik slaan’ te geven, waarna Frits helemaal van zijn à propos leek en uiteindelijk zelfs door zijn tijd ging in een stelling die technisch gewonnen was voor Elmar; een eenvoudige overwinning was het allerminst, maar een belangrijke zeer zeker.
Commentaar Elmar: “Tegen Frits Rietman met wit kwam ik een beetje slap uit de opening. In een gelijkwaardige stelling was ik mijn initiatief verloren. Aanvankelijk stond ik niks minder maar dankzij een behoorlijke blunder viel mijn stelling als een kaartenhuis in elkaar.
Enkele seconden op de klok en ik overwoog op te geven. Met een wanhopige zet zocht ik naar een praktische kans. Al mijn stukken stonden in en er waren verscheidene manieren voor Frits om direct te winnen. Compleet verrast zag ik dat hij een paar flinke missers beging. Door een trucje ontstond uiteindelijk een eindspel met twee stukken tegen een toren. Tenslotte ging mijn tegenstander door de vlag en kon ik het punt bijtekenen.” (3½-1½)

Rieks speelde tegen Zyon Kollen en had de pech dat Zyon had voorbereid tegen de bord 1 speler van Assen, die naar het schijnt ook deze opening speelt. Rieks trok zich daar echter niks van aan en speelde een vrij regelmatige partij die nooit echt uit balans is geweest.
Commentaar Rieks: “In mijn degelijke partij tegen officieus FM Zyon Kollen kwam in een Taimanov een wat vreemd lijkende symmetrische structuur op het bord, met meer ruimte voor wit op de koningsvleugel en meer voor zwart op de damevleugel. Door een aantal nauwkeurige zetten kon ik genoeg stukken ruilen om de koningsaanval in de kiem te smoren en kwam ik in iets beter toreneindspel terecht. Aan het begin daarvan ik afwikkelen naar een ingewikkeld en gevaarlijk pionneneindspel, maar kon het moeilijk berekenen, hield de torens op het bord en maakte een paar zetten later remise. Zyon zag sneller en meer in de partij, maar ik zag genoeg en ondanks dat het spannend was en ik gevaarlijke stukoffers berekende, bleek de computerevaluatie tussen de +0,50 en -0,50 tijden de hele partij.

Het bereikbare pionneneindspel, zegt u het maar.” (4-2)

Het eerste matchpunt was dus binnen! Het zag er echter niet best uit op de laatste twee borden, aangezien FM Ivo het weer eens niet kon laten om in een compleet gelijke stelling twee stukken te offeren (het schijnt dat hij wel wist dat het te mooi was om waar te schijn, maar vond het blijkbaar toch nodig om er voor te gaan, hij kon zich ‘niet inhouden’). Hij kreeg hiervoor 3 pionnen en de zwarte koning kwam bloot te liggen, echter offerde tegenstander Renze Rietveld zijn dame terug, waarna Ivo een dame en 3 pionnen had, maar Renze 4(!) lichte stukken overhield. Die lichte stukken coördineerden uiteraard veel beter en uiteindelijk werd Ivo dan ook mat gezet. (4-3)

Onze laatste troef was Frank, die tegen Ernst-Jan Pastoor speelde. Na de opening stond een vrij gelijke stelling op het bord, echter verloor Frank ergens een kwaliteit. Met een geniale resource leek het alsof Frank alsnog remise (of wellicht meer?!) ging behalen, maar na een allicht nog genialere resource van zijn tegenstander bleef er een eindspel over waarin Frank 2 pionnen minder had en dit schoof Ernst-Jan dan ook prima uit.
Commentaar Frank: “Ernst-Jan Pastoor speelde terughoudend met wit, daardoor kwam ik makkelijk uit de opening en kwam ik beter te staan. Vervolgens had ik druk op de centrumpion en zag het er goed uit voor mij. Ergens kreeg ik een remiseaanbod nadat Pastoor uit die stelling was gekomen en mijn voordeel nagenoeg was bijgetrokken. Ik vond dat Pastoor zijn koning een niet onbereikbaar mikpunt voor mij was, gezien zijn vooruitgespeelde pionnen op de koningsvleugel samen met de lopers en de dames nog op het bord. Zeker gezien de cijfertjes van de opstellingen moest het bij Maarten en mij gebeuren. Ik had enige druk, maar hij viel niet. Toen maakte ik een fout (een fatale blunder). Daarna doorspelen totdat alle activiteit van mijn stukken verdwenen is en ik geen aanknopingspunten meer zie. Ik creëerde nog één kans; Ivo was op dat moment ook nog bezig. Hier en daar een glimlach, maar Pastoor vond knap de enige zet en ging netjes naar winst.” (4-4)

De toeschouwers die ons bij deze cruciale wedstrijd steunden waren: Martin van Velzen, Gertjan Haan, Wout Knol, Gerard Voorintholt, Sybrand Houtsma, Maarten Bosma en Ben van Os.

Met nog 3 wedstrijden voor de boeg staan we nog 2 punten voor aangezien concurrent SSC 1922 wel wist te winnen, op naar het kampioenschap!

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  SISSA 2         2158 - Assen        2098 4 - 4
1. Renze Rietveld     2223 - FM Ivo Maris    2386 1 - 0
2. Zyon Kollen       2286 - Rieks Taal     2016 ½ - ½
3. Hendrik de Groot    2162 - Geon Knol      2153 0 - 1
4. Lambertus van der Marel 2198 - Pieter Tromp    2123 ½ - ½
5. Frits Rietman      2230 - Elmar Hommes    2130 0 - 1
6. Jan Joris Groenewold  2149 - Paul den Boer    1920 1 - 0
7. Eric Jan Walinga    2035 - Maarten Dijkstra  2076 0 - 1
8. Ernst-Jan Pastoor    1985 - Frank van der Werff 1980 1 - 0

Foto’s (Facebook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.