Seizoen 2022-2023: alle kampioenen op een rijtje

Nu het clubseizoen weer ten einde is wordt het tijd om de balans op te maken. Voor het eerst sinds het seizoen 2018-2019 konden we weer eens alle geplande interne activiteiten afwerken, en bovendien bleek het schaakspel dit seizoen enorm aan populariteit te winnen. Daardoor is het een mooi seizoen geworden waarin we een aantal nieuwe leden mochten verwelkomen, zowel bij de senioren als bij de jeugd. Tijd om alle kampioenen in het zonnetje te zetten!

Senioren

Interne competitie

De interne competitie kende dit seizoen zoals gezegd een mooie influx van nieuwe spelers; op de eindranglijst prijken maar liefst 51 namen, waarvan bijna 20 nieuwe ten opzichte van vorig seizoen! Onder die nieuwe deelnemers was een oude bekende, namelijk ons voormalige toptalent Tycho. In 2018 had hij het schaakbord aan de wilgen gehangen, maar in 2021 deed hij als eens een avondje mee aan het toenmalige zomerschaak, en dit seizoen heeft hij het spel weer volledig opgepakt. In eerste instantie deed hij dat bij de Groninger Combinatie, maar na het toernooi in Hoogeveen in oktober kwam hij ook weer bij ons spelen. Daar zal hij geen spijt van hebben gekregen, want op redelijk overtuigende wijze wist Tycho zijn allereerste clubkampioenschap bij de senioren te behalen. In de zevende ronde deed hij voor het eerst mee, en nadat hij in ronde 16 aan de leiding kwam heeft hij die niet meer afgestaan. Uiteindelijk verloor hij in zijn 22 partijen slechts twee keer en speelde hij een keer remise, de rest werd in winst omgezet. Dergelijke cijfers kan ik me sinds de dominantie van Ivo niet herinneren, en het mag dus duidelijk zijn dat Tycho een gigantische aanwinst is voor de club; welkom terug, en nogmaals van harte!
Op gepaste afstand eindigde ikzelf deze keer als tweede, al had ik vooral het voordeel dat ik veel afwezigheden voor de club heb ‘gescoord’ met alle keren dat ik wedstrijdleider was… Brian had ook een mooi seizoen, en ik blijf het zonde vinden dat hij vanwege zijn voetbalactiviteiten niet in de KNSB-competitie kan uitkomen. In de NOSBO-competitie was hij met 5½ uit 7 topscorer van Assen I, en in de interne behaalde hij een uitstekende derde plaats, en ook in het B-klassement eindigde hij bovenaan.
Tenslotte wil ik twee nieuwkomers noemen die allebei in de top-tien wisten te eindigen: Henry behaalde een prachtige vijfde plaats, en Emile eindigde als negende. Netjes heren!

Uitslagen en standen

Rapidcompetitie

Ook in de rapidcompetitie was er geen kruid tegen Tycho gewassen. Hij kwam wel een paar keer in de problemen, maar al dan niet met hulp van de tegenstander wist hij zijn partijen, op één na, allemaal in winst om te zetten. Jaël was de enige die Tycho een halfje afhandig maakte en eindigde op ruime achterstand, terwijl Léon de derde plaats voor zich opeiste.

Uitslagen en standen

Snelschaakkampioenschap

In een barrage tegen Geon wist Tjapko het snelschaakkamioenschap op zijn naam te schrijven. Voor een volledig verslag, die hier.

Uitslagen en standen

Jeugd

Interne jeugdcompetitie

Na een wat moeizame start groeide de deelname bij de jeugd, met name in de tweede seizoenshelft, gestaag. Om dit in cijfers uit te drukken: waar we het seizoen begonnen met vijf oudgedienden en vier nieuwe deelnemers telt de eindranglijst 23 namen, het grootste aantal in ruim 10 jaar! Van de oudgedienden stopte één gedurende het seizoen (nadat hij vorig seizoen ook al slechts mondjesmaat had meegedaan), maar de andere vier eindigden op de eerste vier plaatsen. De sterkste van allemaal was Stijn, en dat is voor hem een mooie beloning voor een seizoen waarin hij toch wel behoorlijk is gegroeid als schaker, met als hoogtepunt zijn deelname aan het NK D! Mathies zat hem lange tijd op de hielen, maar drie ronden voor het einde was het gat dan toch geslagen. Op gepaste afstand legde Lucas beslag op de derde plaats.
Met zo veel nieuwe deelnemers wordt het erg lastig om ze allemaal de aandacht te geven die ze verdienen, en hun volgorde in de ranglijst wordt volgens mij ook grotendeels bepaald door het aantal partijen dat ze hebben gespeeld. Daarom wil ik iedereen complimenteren met hun inzet, en ik hoop jullie nog lang bij onze club te mogen verwelkomen!

Uitslagen en standen

30-minuten-competitie

Ook de competitie met langere bedenktijd draaide uit op een tweestrijd tussen Stijn en Mathies, maar die werd pas in de laatste ronde beslist. Stijn speelde een snelle remise, en zag daarna Mathies uitgerekend tegen zijn broer Jorik onderuit gaan. Daardoor pakte Stijn ook deze titel, eindigde Mathies ook hier als tweede, en als derde completeerde nieuwkomer Chris hier het podium.

Uitslagen en standen

Snelschaakkampioenschap

Ook het snelschaken werd door Stijn en Mathies gedomineerd, maar hier wist Mathies wel de hoofdprijs te veroveren. Voor een volledig verslag, zie hier.

Uitslagen en standen

Daarmee is dit clubseizoen tot een einde gekomen. Bij deze wens ik iedereen een goede zomervakantie, en tot komend seizoen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.